Viskas, ko galbūt nežinojote apie šokoladą

Kadaise kakava buvo tik geriama. Actekai šventai tikėjo, kad kakavos sėklos į žemę nukrito tiesiai iš rojaus. Beje, kakavos pupeles jie naudojo vietoj pinigų. Garsusis actekų imperatorius Montesuma turėjo net 40 tūkstančių kakavos maišų! Yra daugybė teorijų, kaip kakava papuolė į Europą, bet kad ji čia buvo ypač vertinama – neginčijamas faktas. XVI amžiuje ispanų istorikas Ovjedo rašė: „Tik turtingas ir kilmingas gali leisti sau gerti šokoladą, todėl kad jis geria… pinigus.

eating-chocolate-wallpapers_28568_1680x1050

Šokolado nauda sveikatai

Šokoladas – karalių ir gurmanų maistas, visame pasaulyje vertinamas ne tik dėl ypatingo skonio, sotumo, bet dabar dar ir dėl naudos sveikatai. Taigi…

● Europos kardiologai priskyrė šokoladą tai pačiai naudingai maisto patiekalų grupei kaip ir vaisiai, daržovės, žalioji arbata ir raudonasis vynas. Tai yra stiprių antioksidantų grupė. Medikai siūlo vartoti šokoladą tiems, kurie priklauso didesnei širdies ligų rizikos grupei.

● Daugelis mokslininkų įvairiose šalyse padarė tą pačią mokslinę išvadą – natūralus šokoladas labai sveikas ir naudingas maisto produktas, palankiai veikiantis kraujagysles, stabdantis trombų susidarymą ir cholesterolio kamščius. Tokiu būdu mažina riziką susirgti ateroskleroze, insultu ir infarktu.

● Graikų mokslininkai tvirtina, kad asmenų, suvalgiusių 100 g šokolado, kraujagyslių paviršius tapo kur kas elastingesnis praėjus vos 3 valandoms.

● Visai neseniai kakavos pupelėse tyrinėtojai rado fiziologiškai aktyvią medžiagą teobrominą, kuri kelia spaudimą ir spartina pulsą, t. y. natūralus širdies ir kraujotakos, nervų sistemos stimuliatorius, panašus į kofeiną. Тonizuojamųjų savybių turi net labai maži teobromino kiekiai.

Bet kurio šokolado pagrindas – produktai, gaunami iš kakavos pupelių. O kakavmedžiai sudaryti iš unikalaus vertingo aliejaus, kuris, vienintelis gamtoje, yra kietos konsistencijos. Jo lydymosi temperatūra artima žmogaus kūno temperatūrai. Todėl tikrame šokolade neturi būti jokių kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą. Pieno riebalų priedai, palmių, kokosų arba žemės riešutų aliejus keičia šokolado skonį, daro jį dar įvairesnį.

Ar žinojote, kad kuo daugiau šokolade yra kakavos produktų, tuo labiau šokoladas tonizuoja. Todėl juodasis šokoladas puikiai pašalina nuovargį ir didina darbingumą. Be to, šokolade yra nemažai ir kofeino, kurio poveikis organizmui visiems gerai žinomas.

Ar žinojote, kad pusė plytelės šokolado prilygsta taurei raudonojo vyno. Be to, kuo tamsesnis šokoladas, tuo daugiau jame fenolio. Ir nereikia bijoti, kad šokoladas (ar kiti saldumynai iš jo pagaminti) padidins cholesterino kiekį kraujyje. Pagrindinė juodojo šokolado sudedamoji dalis yra augalinės kilmės riebalai, kuriuose nėra „blogojo“ cholesterolio. Atvirkščiai – šokoladas turtingas steorininės rūgšties, kuri valo kraujagysles.

Šokolade gausu vitaminų

Šokoladas turi daug kalcio, magnio ir fosforo. Dėl jų mes tampame gražūs ir protingi. Fosforas maitina smegenis, magnis reguliuoja ląstelių mainus, kalcis stiprina dantis. Šokolade esantys tianinai turi antibakterinių savybių ir stabdo dantų apnašų susidarymą. Fosfatai ir fluoras stiprina dantis. Tokiu būdu šokoladas tikrai negali tapti ėduonies priežastimi.

Šokoladas labai naudingas ir nėščioms moterims. Suomių mokslininkai aptiko teigiamą jo poveikį ir būsimai mamai, ir jos nešiojamam kūdikiui. Jų nuomone, šokoladas, kurį suvalgo būsima mama, teigiamai veikia vaikučio charakterį. „Šokoladinių“ mamų vaikai kur kas aktyvesni, labiau patenkinti gyvenimu ir taikesni nei jų bendraamžiai.

Londono mokslininkai įrodė, kad šokoladas – puiki priemonė nuo užsitęsusio kosulio. O iš kakavmedžių gauti komponentai neturi šalutinio poveikio, skirtingai nei nuo peršalimo skirtų cheminių medikamentų.

Viena vertingiausių šokolado savybių – jo gebėjimas pakelti nuotaiką. Jei apima liūdesys, suvalgykite šokolado gabalėlį ir gyvenimas pasirodys kur kas gražesnis. Juk jame esantis magnis kovoja su depresija, gerina atmintį, didina atsparumą stresui ir stiprina imunitetą.

Naudingas net šokolado kvapas

Mokslininkai nustatė, kad žmogui naudingas net šokolado kvapas. Fiziologai tikina, kad jo aromatas palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą, subalansuoja emocijas. Taip yra dėl to, kad su šokolado valgymo malonumais susiję patys maloniausi žmogaus vaikystės prisiminimai. Juk kvapai turi ilgiausią asociatyvinę atmintį.

Skaitykite daugiau: Viskas, ko galbūt nežinojote apie šokoladą – Naujienų portalas | Alfa.lt http://www.alfa.lt/straipsnis/10375252/Viskas..ko.galbut.nezinojote.apie.sokolada=2010-07-06_09-00/#ixzz2KQSDPpYn